1 januari zullen heel wat mensen zich wagen aan een nieuwjaarsduik in de koude zee. Dit grappige verschijnsel lijkt een soort culturele vertaling van de doop. Met de duik, doop jij jezelf onder in het nieuwe jaar. Het oude jaar – inclusief de kater van de korte nacht -,wordt afgewassen en herboren gaan de duikers het nieuwe jaar in.

doop
De verbinding met de doop is gemakkelijk gemaakt. Een mens gaat kopje onder in de chaoszee, om wedergeboren aan zijn leven te beginnen. Het is een heftige gebeurtenis, waar je aan de doopvont nauwelijks iets van merkt. Het schuimende levende water is tot stilstand gekomen en ondanks de flinke plens water op het kind, staat het mijlenver af van een angstige onderdompeling in zee.
Nu zijn er theologen die vinden dat er in de kerk aan onderdompeling gedaan moet worden. Dat is niet waar ik voor pleit, ook al zie dan meer de heftigheid van de doop.

nieuwe start
Toch zit er wel iets in het zoeken van de ervaring van de nieuwjaarsduik, als een uitdrukking van het verlangen om een nieuwe start te kunnen maken aan je leven. Wij zijn daar als mensen allemaal wel eens aan toe en dat kan ook voor een kerk gelden. Een nieuwe start, zonder de ballast van het verleden, dat zou toch mooi zijn. Jezus gunt zichzelf ook zo’n start. Als Hij begint met zijn werk in de openbaarheid, laat hij zich eerst dopen. Daar maakt God bekend wie Jezus is en daalt de Heilige Geest op Hem neer.

oeps
Jezus maakt een nieuwe start, maar niet om in een soort glossy omgeving terecht te komen, waarin alles blinkt en schittert en waar je je geen buil kunt vallen. De eerste stap na de doop is, dat Hij zich moet handhaven in de woestijn. Veertig dagen en nachten, als nieuw mens overleven in de dorheid van het bestaan, om pas daarna op weg te gaan.
Je kunt dus na de doop, of na de nieuwjaarsduik op een hele andere plek terecht komen dan je gedacht had. Een plaats waar je niet tot bloei komt en je verzandt in van alles en nog wat. en opnieuw het verlangen gewekt wordt naar een nieuw begin.
De doop helpt mij om me steeds te herinneren dat het nieuwe begin al gemaakt is en gedaan kan worden. Dat je steeds opnieuw kunt beginnen. Daarom wens ik iedereen, hoe je het ook vorm geeft, en goede duik in het nieuwe jaar!