Afgelopen december stonden tot aan de kerst 24 deuren elk een uur lang open voor wie maar aanbelde of -klopte. Voor de eerste keer deed een Levende Adventskalender Noordwijk aan, in Duitstalige landen is dat op veel plekken inmiddels al lang een jaarlijks terugkerende traditie – van kerkgemeentes, maar ook sportverenigingen, scholen of in bejaardenhuizen. Zoiets in een nieuwe context te droppen, is altijd een beetje een gok, je weet nooit of zo’n experiment gaat slagen. Dat de lijst behoorlijk snel gevuld was en de vele enthousiaste reacties op de aankondiging stemden echter snel hoopvol.

En gelukkig werd dat bevestigd door wat ikzelf bij mijn bezoeken aan de Levende Adventskalender meemaakte en meer nog door de feedback die de gastheren en -vrouwen mij stuurden nadat hun eigen voordeur deel ervan had uitgemaakt. Er was namelijk, voor zover ik dat hoorde, op elke avond aanloop. Op sommige avonden kon het aantal bezoekers, vooral i.v.m. het weer, ook wel tegenvallen, maar anderen waren beduusd omdat ze niet zoveel mensen hadden verwacht. En achter de voordeuren was altijd wel veel gezelligheid, lekkers en creativiteit te vinden:

Van gezamenlijk een adventsgedicht schrijven of elfjes dichten over kerststukken knutselen en adventsliederen zingen tot aan zelf uit Legosteentjes gemaakte figuren voor de kerststal en zelfgebreide kerstengelen die samen met de bezoekers naar huis vlogen. En dan ben ik nog niet begonnen over al het lekkere gebak, de koekjes, de taarten en de kerststollen die aangeboden en verorberd werden, over de vele kaarsen die gebrand werden en sfeer verhogend werkten, over de vele gesprekken, niet enkel over stellingen op aan theezakjes hangende papiertjes, het veelvoudige kennismaken met andere gemeenteleden én met mensen daarbuiten en de vele gezelligheid waarvan mensen konden genieten.

Natuurlijk: er waren ook dingen die beter kunnen, anders moeten en die ik mij bij de volgende editie ter harte zal nemen. Maar dat wij ook aankomende december een Levende Adventskalender gaan organiseren, dat staat voor mij buiten kijf. Volgens mij ontving ik geen enkele reactie waar de woorden “voor herhaling vatbaar” niet in voorkwamen.

En mocht je dat nu lezen en spontaan denken: In december 2023 wil ik óók wel een deur ter beschikking stellen, geef dat dan vooral aan mij door. Ik heb al een lijst van deelnemende adressen op mijn computer aangemaakt…

ds Axel