Gisteren werd er in de Oude Jeroenskerk een Kliederkerk georganiseerd over Palmpasen. Vrijwilligers van Windkracht Jong en Windkracht 3pt0 hadden het programma bedacht en de workshops uitgewerkt. Inmiddels zijn er al een heel aantal Kliederkerken in Noordwijk gevierd. Elke keer houdt iedereen er een feestelijk gevoel aan over. Zoveel dingen zijn te noemen waarom Kliederkerk mij en alle deelnemers zo blij maakt. Als ik naar het fotoverslag kijk dan springt er voor mij uit dat het gaat om aandacht.

Voorbereidingen
Dit begint al bij de voorbereidingen. Het organiseren van een Kliederkerk vraagt naast veel creativiteit ook zorgvuldigheid. Voor elke workshop moeten de juiste spullen aanwezig zijn en er moet genoeg van alles zijn. Dan wordt er op zoek gegaan naar vrijwilligers die de workshop willen geven. Jeugdwerker en dominee denken na over de een tekst die de deelnemers aan de activiteit informatie geeft en aan het denken zet. De taal moet toegankelijk zijn, omdat de kliederkerk voor alle leeftijden is.
Een dag of wat van te voren wordt de kerk ingericht met biertafels, die van de ene plek naar de andere gebracht moeten worden. Zondagmorgen vroeg (8.15 uur) worden de spullen over de tafels verdeeld. Elk stapje in de voorbereiding vraagt om aandacht. Het valt direct op, dat dit zorgvuldig gebeurd.

De Viering
Als de deur van de kerk opengaat komen de eerste mensen als snel binnen. Ze komen vroeger dan wij gewend zijn. Eerst wordt er nog wat onwennig en zoekend rondgelopen, maar als de eerste kinderen al aan de slag zijn gegaan, volgen er snel meer. Voordat de dienst begint wordt er al druk gewerkt.
Deze keer kozen we er voor om twee keer tijd te nemen om met activiteiten bezig te zijn. Als dominee in de dienst loop ik rond en kijk mijn ogen uit. Steeds treft het me hoe iedereen boven de twaalf jaar vanzelfsprekend door de knieën gaat en meekijkt en meedoet met waar de kinderen mee bezig zijn. Zelf durven ‘de grote mensen’ ook steeds meer een werkje te doen en worden enorm blij van hun zelf gevilte ei, de story bag of de glitter tattoo, die ze op hun hand hebben laten zetten. Waar ik ook kijk, steeds zie ik aandacht, die tijd mag kosten en waar alle ruimte voor is.

Kliederkerk is voor mij één groot feest van genadige aandacht voor elkaar en ergens achter een pilaar kijkt de Eeuwige toe en geniet met volle teugen van wat er gebeurd.