Gisteren werd de Nieuwjaarsquiz gehouden bij Boekhandel Van der Meer. Deze quiz wordt vormgegeven als kroegquiz. Helaas liep de kroeg waar wij eerder onderdak hadden onder water. Maar gelukkig kwam er een oplossing en werd voor de tweede keer de quiz gehouden in de boekhandel. In samenwerking met het CultuurCafé wordt de quiz aangeboden. Het mooie is dat hierdoor er een heel divers publiek afkomt op het evenement.

aanknopingspunt
Als pioniersplek Windkracht 3pt0, die bij elke activiteit zoekt naar een aanknopingspunt iets van geloof te delen, is er een reli-ronde opgenomen. De ronde bestaat uit vragen met nieuwtjes rond kerk en moskee van het afgelopen jaar. Zo proberen wij net iets meer te doen, dan een gebruikelijke kroegquiz. Daarnaast zetten wij als troef de Jezus pop in om in één keer iets duidelijk te maken over de pioniersplek is.
Deze prachtige pop uit de collectie van ‘The unemployed Philosophers Guild’ blijkt een fantastisch hulpmiddel, om met een vette knipoog, duidelijk te maken dat je ook van de Jezusclub bent. Bij de uitleg over hoe de quiz werkt, haalde ik de pop erbij en vertelde dat er een standaardgrapje is, dat als een dominee een vraag stelt het goede antwoord altijd Jezus is.

Jezus als joker
Er werd flink gezweet en nagedacht door de deelnemers. De teams waren bloed fanatiek en wilde allemaal heel graag de wisselbeker winnen. Toen het zuchten werd bij een moeilijk ronde hoorde ik: Wij zetten Jezus als joker in, hoor! Esther en Esther, die alle antwoorden nakeken, zagen Jezus meerdere keren voorbij komen. Zo bleek hij de maker te zijn van Job, het beeld bij de Oude Jeroenskerk. Er waren mensen die dachten dat popmuzikant Prince, zich ook wel Jesus liet noemen en mensen zetten Jezus in tijdens de reli-ronde. Hoewel Jezus natuurlijk niet fout gerekend kon worden, kwamen de teams die Jezus hadden ingezet als Joker toch niet op de eerste plaats terecht. Tja, dat krijg je er natuurlijk van als je voor iemand kiest die een zwak heeft voor verliezers.