Vrijdagavond 13 maart waren zo’n veertig mensen bij elkaar gekomen voor het beleven van de Passiewoorden. De deelnemers wisten dat ze naar een avond met muziek, kunst, gedichten en een eenvoudige vismaaltijd zouden gaan. Er bleek nog meer te beleven.

 

Aan tafel met de 12 leerlingen
11075395_653704238067257_1902915049_oMensen schoven onwennig aan de gedekte tafel aan, omdat twaalf stoelen bezet leken. Deze stoelen waren aangekleed met achtergelaten visserskleding, een protestbord, knuppels, een slangen, een Andraeskruis, etc.. Op de naamkaartjes voor hun bord stond te lezen: Simon Petrus, Johannes, Judas en de andere namen van de leerlingen van Jezus. Tijdens het voorgerecht las degene die naast zo’n stoel zat, hun naam en levensverhaal voor, die onder het eetbord verborgen was. Bij iedere naam werd een kaarsje aan gestoken in herinnering aan deze leerling en als gebed voor mensen die zijn als hen. Zo werd gemarkeerd dat op de één of andere manier gasten ook als leerlingen aan die tafel zaten.

 

Het geheim van visIMG-20150312-WA0003
De hoofdmaaltijd bestond uit vis, evenals het voorgerecht en het toetje, in aansluiting op de katholieke traditie, om op vrijdag geen vlees te eten. Elke vrijdag is aanleiding om stil te staan bij Jezus’kruisdood, of hoe hij de ICHTUS is. De eerste Christenen lazen deze naam als een samenvatting van: Jezus Christus, Zoon van God, Redder. In het Grieks vormen alle eerste letters van deze titels het woord: Ichtus, en dat betekent: vis.

 

 

Muziek, gedichten en kunst
De maaltijd werd onderbroken door het luisteren naar twee, of drie Passiewoorden en de daarbij horende gedichten. Jaco van Leeuwen speelde op de vleugel als begeleiding drie werken van Erik Satie. De kunstwerken van Daniël en Carolien Tavenier waren tentoongesteld en te zien via de beeldschermen. Het werd een sfeervolle avond door verrassende ontmoetingen en de prachtige ambiance van de Buurtkerk. Met een zegen om kracht voor tijden vol van passie werd de avond afgesloten.

 

Reacties na afloopzegen
Na afloop kregen wij bijzondere reacties. Iemand zei: Ze zeggen wel, dat de wind waait waarheen hij wil, vanavond heb ik gemerkt dat de Geest hier waaide. Een ander schreef: Het was vrijdag een goede avond. Goed georganiseerd, een fijne sfeer en lekker! Ik vond het heel mooi dat de apostelen ‘erbij’ waren en werden geïntroduceerd.

 

(Het boekje Passiewoorden is gemaakt door beeldend kunstenaars Daniel en Carolien Tavenier en Janneke Nijboer, die de teksten heeft verzorgd. Het is uitgegeven bij Stichting Docete)